Deelnemen aan beurzen in Duitsland

Geplaatst op

Sta je met je bedrijf op een beurs in Duitsland? Een goed idee, want beurzen in Duitsland bieden voor Nederlandse bedrijven heel veel kansen. Kansen voor business in Duitsland én in de rest van de wereld, want Duitsland is hét beursland van Europa. Met ca. 175 nationale én internationale beurzen trekt Duitsland jaarlijks zo’n 10 miljoen beursbezoekers en tienduizenden standhouders, waaronder ook 5500 Nederlandse standhouders.

Duitsland is voor ons “Holländer” bovendien heel goed bereikbaar en de verschillen als het gaat om deelnemen aan beurzen in Nederland zijn klein. Tuurlijk, er zijn wat cultuurverschillen, maar wie daar rekening mee houdt en zich er een beetje in verdiept zal maar weinig problemen ondervinden. De Duitse beursorganisaties werken “gründlich” en ondanks dat ze soms wat minder flexibel zijn dan bij ons (nein!), kun je er over het algemeen uitstekend zaken mee doen.

 

Kies je voor een Nederlandse of Duitse standbouwer?

Als je plan bent je business te versterken of te laten groeien d.m.v. deelnemen aan beurzen in Duitsland sta je voor de keuze als het gaat om het realiseren van je beursstand. Ga je zelf je eigen stand bouwen? Huur je een stand bij een Nederlandse standbouwer? Of schakel je een Duitse standbouwer in?

Elke keuze heeft een aantal aandachtspunten, ik zet ze in het kort even op een rij:

 

Zelf je eigen stand bouwen

Is je stand niet al te groot en gecompliceerd en beschik je over een eigen beursstand? Dan kun je prima je stand zelf bouwen. Check wel goed de regels van de beursorganisatie, want soms wijken die af van die van ons. Ook het aanleveren en het opbouwen van je stand is strenger georganiseerd dan bij ons en er kan wat minder “gesjoemeld” worden.

Zorg ervoor dat je je huiswerk t.a.v. de regelgeving goed hebt gedaan, check de opbouwtijden, zorg dat je aan de regels voldoet en organiseer op tijd de toegangspassen. Dan heb je geen probleem met het opbouwen van je eigen stand.

 

Nederlandse standbouwer inschakelen

Heb je al een standbouwer waar je te tevreden over bent? Dan is het een prima idee deze standbouwer te vragen ook de stand in Duitsland voor je te bouwen. Kies daarbij bij voorkeur voor een standbouwer die (veel) ervaring heeft met Duitsland, dan loop je het minste risico. Met je eigen Nederlandse standbouwer is de communicatie eenvoudig en vertrouwt, je weet wat je kan verwachten.

Maar hoe zit het met de kosten?

Duitsland is behoorlijk groot, en het scheelt nogal of jouw beurs in Düsseldorf of in München is. Zeker in het laatste geval zal de standbouwer, afhankelijk van de grootte van je stand een aantal overnachtingen voor zijn standbouwers moeten regelen wat en de kosten voor jouw als exposant opdrijft.

 

Een Duitse standbouwer inschakelen?

Zeker geen slecht idee. Een Duitse standbouwer kent de situatie en de regels ter plaatse en de afstand tot aan de beurslocatie is meestal kleiner waardoor je als Nederlandse standhouder minder reiskosten en uren krijgt berekend. Wat dus gunstig is voor de prijs van je beursstand.

Taal en communicatie is over het algemeen geen probleem. De meeste projectmanagers  van Duitse standbouwers spreken behoorlijk Engels, zeker als het gaat om een internationaal georiënteerde standbouwer en wij Nederlanders spreken vaak ook nog wel een woordje Duits.

Even snel bij de Duitse standbouwer langsrijden om te overleggen is natuurlijk wél een stuk lastiger als bij een Nederlands standbouwer. Maar via de telefoon en per mail kun je alles natuurlijk ook perfect regelen.

Maak afhankelijk van jouw situatie de keuze die het beste bij je past, en hou rekening met de hierboven genoemde aspecten dan komt het best goed.

 

Heb je ervaring en ondersteuning nodig voor jouw beurs in Duitsland?

Twijfel je aan wat voor jouw product of bedrijf de beste aanpak is? Of wil je weten met welke stand je in contact komt met de meeste potentiele klanten? Dan help ik je graag. Meest ruim 25 jaar ervaring in de beurswereld en de verantwoording voor het ontwerpen, maken en bouwen van vele honderden beursstands, ook in Duitsland (ik heb alle beursgebouwen van Duitsland wel van binnen gezien;)), zorg ik samen met jou niet alleen voor een perfect beursstand, maar geef ik je ook advies over je beursmarketing en communicatie. Zodat jouw beurs een écht succes wordt.

Ik werk daarvoor samen met diverse Nederlandse en Duitse standbouwers. Zo werk ik in Duitsland o.a. samen met Garreis Messebau bij wie ik volgende maand ter promotie van mijn Duitse boek; Messemarketing; So geht’s! op de Euroshop in Düsseldorf sta.

Bel me gerust voor meer informatie of een kennismakingsgesprek, of stuur me een mail.

Viel Erfolg in Deutschland!

Michel Rijnberg

beursdeelname Duitsland

Terug naar het overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *