Waarom beurzen na Corona gewoon weer terugkeren naar het oude normaal

Geplaatst op

Pessimisten roepen dat het klaar is met de beurzen. Over en uit. Beurzen zullen nooit meer hetzelfde worden. Beurzen waren al op hun retour en Corona is de genadeslag. Want beurzen zijn achterhaald, we leven in een online tijdperk, weet je nog?

Ik roep graag dat ik een boel ervaring heb in de beurswereld. Dat klinkt immers beter dan te roepen dat ik gewoon een ouwe lull ben;)

Maar 30 jaar ervaring heeft zo zijn voordelen. Zo laat je je niet meer zo snel gek maken. Je overziet het “grote plaatje” beter en je herkent makkelijker patronen.

En de geschiedenis herhaalt zich. Want ook tijdens de vorige crisis werd al geroepen dat beurzen nou toch echte passé waren. Beurzen waren alleen nog voor digibeten. Voor bedrijven en marketeers die over hun houdbaarheid datum waren en al enigszins muffig begonnen te ruiken.

Tuurlijk. Ik zal door de azijnplassers van deze wereld wel beticht worden van wishfull thinking. Van een soort van beroepsdeformatie waardoor ik het allemaal niet meer zo helder zie. En waardoor ik wegkijk van de realiteit.

Maar dat valt reuze mee. Als nuchtere Hollander uit het Oost’n van het land ben ik vooral realistisch. En ik wéét waarom beurzen tot begin dit jaar voor heel veel mensen en bedrijven ontzettend belangrijk waren.

En daarom weet ik ook waarom het huidige Corona beursleed weer snel vergeten zal zijn zodra we Corona onder controle hebben. En wéét ik dat de beurzen weer gewoon terugkomen.

Zo ingewikkeld is het namelijk helemaal  niet. Want er is gewoon ontzettend veel behoefte aan beurzen.

Waarom? Ik zet het nog een keer een rij:

  • Als bezoeker ga je graag naar een beurs. Daar tref je namelijk alle leveranciers samen aan, onder één dak. En je treft ze daar niet alleen, je weet ook meteen wie de mensen zijn achter deze bedrijven. Vind je ze aardig, betrouwbaar en competent? Ja? Nee? Na een beursbezoek weet je het. Probeer dat maar eens online. Gaat je niet lukken.
  • Op beurzen zie je meteen wat de trends en ontwikkelingen zijn binnen een vakgebied. En omdat je jouw vak serieus neemt, is het bezoeken van (vak) beurzen geen vrijblijvendheid, maar een must. Wat natuurlijk niet betekent dat het daarnaast niet ook nog eens gewoon leuk is om een beurs te bezoeken. En ook daar is niets mis mee.
  • Als exposant weet je dat veel klanten van jou naar de beurs komen. Perfect. Als jij die namelijk allemaal zou moeten bezoeken zou je dat ontzettend veel tijd kosten.
  • En natuurlijk tref je op beurzen ook heel veel potentiële klanten. Klanten die jou nog niet kennen en waar je meteen echt contact mee kunt maken. Ouderwets Face-to-face. Geen website bezoek, geen contactformulier, geen online-offerte aanvraag, geen virtuele assistent, geen chatbox, maar een GESPREK. Een gesprek tussen échte mensen die elkaar in de ogen kijken en waarmee je een relatie kunt opbouwen die online onmogelijk is.
  • Op beurzen krijg je meteen feedback van je klanten en bezoekers. Heb je een nieuw product of dienst? Een bijzonder aanbod of nieuwe ideeën? Van je bezoekers hoor je meteen wat ze ervan vinden. Op een beurs is de communicatie een “twee-richting-communicatie” dus. Ja, en dat heb je niet op je website hè?
  • Op beurzen zie je ook meteen je concurrenten. Ideaal want dan weet je meteen ook waar die mee bezig zijn. Wat bieden ze aan, wat is nieuw en hoe benaderen ze de markt? Hoe kun jij je het beste onderscheiden van je concurrenten?
  • Veel beurzen hebben een seminarprogramma. Prettig, want daarmee werk je aan jezelf en blijf je vooroplopen binnen je vakgebied. En wie wil dat nou niet? Seminars zijn één van de redenen voor bezoekers om naar een beurs te komen. En je hebt ook nog eens de mogelijkheid om direct in contact treden met de spreker van dat ene boeiende en super-interessante verhaal.

Ja natuurlijk, er zijn nog veel meer redenen om deel te beurzen, maar juist door deze no-brainers en wellicht open deuren zullen beurzen ook na Corona weer net zo belangrijk zijn als voor Corona. Belangrijk voor exposanten én bezoekers. Dat is mijn vaste overtuiging. “No doubt about it”

Wees voorzichtig en blijf gezond, tot snel!

Michel

Terug naar het overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *